Gezakt voor je rijexamen? Lees dan deze tips & tricks!

gezakt voor je rijexamen?

Wat ontzettend balen.

Maar maak je niet druk, dit overkomt heel veel mensen.

Lees de volgende tips & tricks om de volgende keer gewoon te slagen:

  1. Een goede voorbereiding is cruciaal: weet zeker dat je genoeg lessen hebt gehad voor het afrijden, overhaast dit niet! Ga pas afrijden wanneer je echt het gevoel hebt dat je er klaar voor bent.
  2. Maak geen al te groot punt van het rijexamen: veel mensen maken er iets heel erg belangrijks van waardoor hun zenuwen in de weg gaan zitten. Probeer het niet al te groot te maken maar gewoon als een ritje te zien waarin er gekeken wordt naar wat je de afgelopen maanden hier bij deze rijschool geleerd hebt.
  3. Je hoeft niet foutloos te rijden: niemand kan foutloos rijden, dit hoef jij dus ook niet te kunnen! Maak je een foutje? Dit maakt niet uit, het belangrijkste is dat je dit veilig oplost. Iemand die je hierbij kan helpen is Emrah van Hofstad Rijopleiding, autorijles den haag.
  4. Maak je niet te druk om de bijzondere verrichtingen: ook de bijzondere verrichtingen hoeven niet foutloos te gaan, je hoeft het niet in 1 keer goed te doen. Het belangrijkste is dat je je aan de verkeersregels houdt en geen gevaar vormt voor andere weggebruikers!
  5. Zorg voor een goede nachtrust: probeer de nacht voor het examen niet al te laat te gaan slapen, een goede nachtrust doet wonderen. Zo ga je uitgerust en ontspannen het examen in.
  6. Laat je instructeur meerijden: wanneer je instructeur meerijdt, kan dit jou ook al extra vertrouwen geven omdat er een bekend gezicht in de auto zit. Verder kan het helpen als je zakt, zo weet de instructeur precies wat er nog verbeterd moet worden voor het volgende examen.

Ben je al meerdere keren gezakt voor het rijexamen? Wanneer je 4 keer in 5 jaar gezakt bent voor het CBR praktijkexamen, kom je in aanmerking voor een ‘nader onderzoek rijvaardigheid’. Dit rijexamen duurt 15 minuten langer dan het normale examen en wordt afgenomen door een speciaal hiervoor opgeleide examinator. Dit examen is niet makkelijker dan het reguliere rijexamen maar je krijgt wel meer tijd en hebt de kans om iets opnieuw te doen als je een fout maakt.

Heb je faalangst? Dan kan je het speciale faalangst examen afnemen, dit duurt 25 minuten langer dan het reguliere examen en wordt afgenomen door een speciaal opgeleide examinator. Je mag tijdens dit rijexamen 1 of meerdere time-outs vragen of het kan opgelegd worden door de examinator. Wederom is dit rijexamen ook niet makkelijker dan het reguliere rijexamen maar er wordt wel meer rekening gehouden met je conditie. Dit type rijexamen is wel rond de 60 euro duurder dan het reguliere rijexamen.